Wat is mentoring?
Tegenwoordig wordt er steeds vaker hulp ingeroepen van een ervaren mentor. Deze 1 op 1 begeleiding over een langere periode werkt doorgaans heel goed. Een mentor is iemand die veel vakkennis en ervaring heeft en jou kan begeleiden. Hij of zij stelt je in de gelegenheid om te leren en nieuwe inzichten te geven. Dit kan zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Een mentor begeleidt je in het leerproces waar jij tegenaan loopt of waarin jij graag hogerop wil komen. Omdat het leerproces vaak over langere tijd is word je hierdoor extra gestimuleerd om de nieuwe dingen ook echt te implementeren.
Het is natuurlijk ook van belang dat je goed vooronderzoek doet. Je wil tenslotte begeleid worden door een persoon die ook in jouw straatje past. Iemand die jouw stijl van fotograferen hanteert, dat er een klik is en dat jij je 100% op je gemak voelt bij diegene. Alleen dan kan jij alles geven en zal je maximaal kunnen groeien.
Zet ook goed op een rijtje wat je wil leren. Is het op technisch vlak, op gebied van workflow of meer business gerelateerd? Wil je een andere doelgroep gaan bereiken? Vind je het lastig om je prijzen te verhogen of lukt het je maar niet om de juiste klanten aan te trekken? Allemaal belangrijke onderdelen om mee te nemen in je uiteindelijke keuze.
Groeien door een mentoring traject
De wintermaanden zijn voor trouwfotografen meestal wat rustiger. Alle bruiloften zijn afgewerkt, albums zijn besteld en afgeleverd. Waarschijnlijk begint het over een paar weken weer te kriebelen en kan je niet wachten om weer aan de slag te gaan. Je bent en blijft tenslotte een ondernemer. En als ondernemer wil je groeien en stappen nemen. Soms blijf je hangen in je eigen systemen en dan is het goed dat er eens met een ander oog naar je onderneming wordt gekeken. Dat iemand je andere inzichten geeft om de kwaliteit van je fotografie en je bedrijfsvoering te laten groeien. Dat is precies waar een mentoring traject je mee kan helpen.
De investering in mentoring of workshops kan met 1/3e verlaagd worden via het
programma Permanente Professionele Ontwikkeling, ook wel Werktuig PPO genoemd. Als jij en de mentor/workshop aan bepaalde voorwaarden voldoen - en dit is meestal wel het geval - dan krijg je na afronding van het traject 1/3e van je investering terug. Heel veel (trouw)fotografen hebben hier al gebruik van gemaakt.
Hieronder hebben wij een lijst opgesteld met fotografen die mentoring sessies en trajecten aanbieden. Deze lijst is heel divers, tenslotte hebben we allemaal een ander niveau, een andere smaak en zal je moeten kiezen voor een mentor die goed bij je past.
Deze lijst kan uiteraard nog uitgebreid worden, dus als jij zelf mentoring geeft of je hebt mentoring gevolgd bij iemand die niet in deze lijst staat, laat het ons weten in de comments.
We zijn ook heel benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal. Heb jij een mentoring traject gevolgd bij iemand, dan horen we graag je ervaringen en wat het je gebracht heeft. Wil jij verder groeien als trouwfotograaf? Dan wensen wij je heel veel succes met je zoektocht naar een goede mentor!
Wat heeft jou ertoe gezet om een coaching- mentoring traject te gaan volgen?
Nynke: Ik heb eerst een aantal workshops gevolgd, bij Damon, bij Naomi, en ben bij veel Masters seminars en Masters Meetups geweest. Ik kwam er altijd geïnspireerd vandaan maar kon het nooit helemaal omzetten in mijn eigen fotografie. Ik bleef de vraag houden: maar HOE DAN?? Waarom lukt het mij niet? Daarom wilde ik het eens van de andere kant benaderen: iemand die juist naar mijn foto’s kijkt en zegt: kijk, daar kan je meer uit halen.
G&A: We wilden groeien en vonden het fijn als iemand met veel ervaring en kennis naar ons werk zou kijken. Investeren in eigen ontwikkeling is wat ons betreft echt belangrijk en we wilden het maximale uit onszelf halen. Een 1:1-traject had onze voorkeur.
Ruth: Ik wilde mezelf op documentair gebied ontwikkelen als bruidsfotograaf en daarin het beste uit mezelf halen.
Bij wie heb jij mentoring gevolgd en hoe ben jij bij hem/haar terecht gekomen?
Nynke: Ik heb mijn mentoring traject gevolgd bij Leonard Walpot. Ik volgde hem omdat zijn fotografie mij aansprak. Ik was benieuwd of hij ook aan coaching deed en zag het op zijn website staan. Ik heb er wel twee jaar mee gewacht. Ik vond het echt een investering die ik niet zomaar wilde doen, en met de PPO subsidie opende die deur zich ineens voor mij. Ik heb ook naar buitenlandse fotografen gekeken. Maar ik wilde juist van iemand horen die op dezelfde locaties komt, en op dezelfde zolderkamertjes zit als ik. Niet een fotograaf die altijd de grootste en meest luxe locaties tot zijn beschikking heeft.
G&A: We volgen een mentoring-traject bij Luther Fotografie en kwamen bij hem terecht door een collega-fotograaf die ons tipte. Zijn stijl van fotograferen trok ons aan, maar ook zijn persoonlijkheid, creativiteit en natuurlijk zijn ervaring op het gebied van bruidsfotografie en het winnen van awards. Ruth: Mijn mentoring heb ik gevolgd bij Isabelle Hattink. Voor de mentoring ben ik op zoek gegaan naar een hoog aangeschreven bruidsfotograaf met jarenlange ervaring die een kei is op journalistiek gebied. Het werk van Isabelle kende ik voornamelijk van de Masters Awards die ze in de afgelopen jaren heeft gewonnen. Hierin vertelden het merendeel van de foto’s in 1 beeld een heel verhaal. Dit is precies waar ik mezelf in wilde verbeteren! |
|
Wat heeft het je tot nu toe al gebracht?
Nynke: Toen we verschillende reportages bekeken zagen we dat mijn mindset erg veel invloed had op mijn reportages. Ik zag dat ik soms door het uitlopen van de planning in paniek raakte, als een kip zonder kop rond rende om maar genoeg foto’s te maken of juist helemaal de flow kwijt was en onnodige fouten ging maken. We bespraken het opdelen van de dag in stukken, en elk deel is een ‘vat vol nieuwe mogelijkheden’. Ook een moment nemen aan het begin van een ceremonie om even stil te staan en na te denken over de posities die je gaat pakken heeft me geholpen. De reportages zijn rustiger geworden, er zit een mooie opbouwende lijn in, interessante standpunten en de selectie die je uiteindelijk oplevert is daardoor nog sterker geworden.
G&A: Na drie sessies zijn we echt anders gaan denken en anders gaan kijken. We hebben geleerd wat een foto een goede of zelfs award-winning foto maakt en hoe we dit kunnen bereiken. Heel erg tof!
Ruth: Het traject van mentoring heb ik gecombineerd met het volgen van the Full Monty Workshop, waar Isabelle ook als mentor betrokken was. Dit was echt een mooie aanvulling op elkaar!
Naast allerlei technische zaken die belangrijk zijn om betere foto’s te maken heb ik tijdens de mentoring in het afgelopen jaar bovenal geleerd dat het hebben van geduld en het nemen van de tijd ontzettend belangrijk is om het verhaal dat zich voor je camera ontvouwd beter in een beeld te kunnen brengen en te vertellen.
Waar liep je tegenaan voordat je dit traject in ging?
Nynke: Er zat geen rust en lijn in mijn reportages. Ik miste iets in de beelden maar wist niet wat. Ik was niet tevreden en wist dat ik er meer uit kon halen.
G&A: We wilden graag op een hoger niveau komen, maar wisten niet hoe we dit concreet aan moesten pakken. Als je naar je eigen werk kijkt, heb je soms oogkappen op en zie je op een gegeven moment niet meer waar het aan schort. We wilden creatievere shots maken en houden ervan om echte momenten te vangen. We hadden iemand nodig die ons leerde kijken en anticiperen. En laat Luther daar nou geweldig goed in zijn!
Ruth: Dat ik op een bruiloft altijd druk bezig was om zo veel mogelijk momenten in beeld te vangen en bang was dat ik wat miste.
Zijn er dingen die je moeilijk vond tijdens dit traject of waarvan je wel even moest slikken/ die confronterend waren?
Nynke: We zijn door een heel aantal bruiloften gelopen, en dan zie je bepaalde gewoontes die zijn ingesleten. Waarvan je eigenlijk wel weet dat het anders moet. Ik vond het ook moeilijk om mijn slechtste werk op te sturen. Ergens ben je daar dan toch onzeker over. Maar het heeft ook geen zin om met je beste werk aan te komen, dan leer je nog niet zo veel.
G&A: Eigenlijk niet. Luther zegt de dingen eerlijk en dat werkt heel prettig. Als je coaching volgt, zet je je van tevoren schrap en wil je juist beter worden. Dat kan alleen door feedback goed te ontvangen en daar vervolgens ook iets mee te doen. Luther is ook iemand die complimenten, waardering en vertrouwen geeft. We krijgen van elke sessie een boost energie.
Ruth: Mentoring zorgt bovenal ook voor reflectie op jezelf. Wie je bent als fotograaf, waarom je handelt en de foto’s neemt zoals je dat doet.
Voor mij waren er mooie momenten van inzicht waarin ik me bewust werd dat ik volledig kan en mag vertrouwen op mijn gevoel, waardoor ik de foto’s maakt die impact hebben en haarfijn de emoties vertellen van het betreffende moment.
Kan je in het kort beschrijven welke onderwerpen er allemaal ter sprake zijn gekomen?
Nynke: Je kan het met hem over veel onderwerpen hebben, en het fijne is dat hij echt open staat voor al je vragen. Ik wilde heel graag dat hij meekeek met mijn foto’s, maar je kan ook een stukje marketing of workflow met hem bespreken. In het gesprek komen ook al gauw wat technische dingen aan bod: waar zet je je flitser neer, waarom kies je voor bepaalde instellingen in je camera, of heb je nagedacht over de lenskeuze. Als moeder van twee jonge kinderen vind ik het combineren van alle rollen die je hebt soms erg pittig. Daar hebben we het ook over gehad. Het is fijn dat hij vanuit zijn eigen gezinsleven dat herkent en ook zijn geleerde lessen daarin met je kan delen.
G&A: We hebben nu drie sessies gehad. Tijdens de eerste sessie bespraken we tijdens een wandeling door het mooie Amersfoort onze visie, sterke punten en wat we wilden bereiken. Tijdens de tweede sessie hebben we alle RAW-beelden van een bruiloft bekeken. Luther kon daardoor onze werkwijze zien en gaf ons tips hoe we dingen beter aan konden pakken. Tijdens de derde sessie hadden we een selectie beelden meegenomen die eventueel in aanmerking zouden komen om in te sturen bij de Masters. Luther heeft natuurlijk veel awards gewonnen en zelf ook in de jury gezeten, dus hij weet waar op gelet wordt. Voor ons zaten er echt eye-openers tussen en het was ontzettend leerzaam!
Ruth: Zowel op bedrijfsmatig als op fototechnisch gebied hebben we onderwerpen besproken, denk hierbij aan: workflow, marketing, gebruik van licht, lenzen, het doorlopen van al mijn beelden van bruiloften waardoor ik met feedback mezelf steeds weer een stapje ontwikkelde en mijn werk naar een hoger niveau kon tillen.
Is het goed te combineren om een mentor traject te volgen icm met je werk als fotograaf? Of juist heel fijn omdat je het direct toe kan passen de praktijk?
Nynke: Het is juist fijn dat het traject echt door heel het seizoen loopt. Je bespreekt dingen die echt recent zijn en waar je gelijk verandering in kan brengen.
G&A: Dat laatste inderdaad. Omdat we een bruiloft altijd met z’n tweeën fotograferen, kan de een voor een safe-shot gaan en heeft de ander ruimte om creatieve shots te maken. Ideaal! Tussen de sessies door kunnen we trouwens altijd bij Luther terecht. Hij reageert snel op berichtjes en is heel toegankelijk.
Ruth: Of juist heel fijn omdat je het direct toe kan passen de praktijk?Ik vond het prettig om de momenten van mentoring met enige tussenpoze te hebben, zodat ik met de tips, adviezen en opdrachten die ik kreeg weer even vooruit kon, me daar verder in kon bekwamen alvorens weer een volgende sessie te hebben.
Hoeveel tijd ben je kwijt hieraan?
Nynke: Een sessie is anderhalf uur en je hebt er zes. Ruim voldoende om alles te bespreken wat je wil. Tussendoor staat hij ook klaar voor nog een korte vraag per email bijvoorbeeld.
G&A: De sessies zelf duren 2 tot 2,5 uur per keer. Het kost natuurlijk wat voorbereidend werk en na elke sessie bespreken we zelf de ‘notulen’. Voor elke bruiloft bespreken we wie op welke punten gaat letten en tijdens elke bruiloft zit Luther eigenlijk in ons achterhoofd. Alsof hij over onze schouder meekijkt.
Ruth: De mentoring is een beperkte tijd, echter de feedback neem je mee in bedrijfsvoering en iedere reportage die je na de mentoringsessie hebt. Dus als je het vanuit dat perspectief bekijkt dan ben je er (onbewust) veel tijd aan kwijt.
Is het de investering qua prijs tot nu toe waard?
Nynke: Voor mij wel. Uiteindelijk moet je alles gaan toepassen in de praktijk en dat gebeurt alleen door oefenen, oefenen, oefenen. Hoe meer vlieguren, hoe beter dat zal gaan.
G&A: Zeker weten. We hebben er tot nu toe geen spijt van en de lessen die we van Luther leren zijn ons heel veel waard!
Ruth: Absoluut, ik ben ervan overtuigd dat investeren in jezelf (hetgeen je doet met mentoring) de beste investering is die zich dubbel en dwars terugverdiend.