Mentoring voor trouwfotografen – Wat is het? en bij wie moet je zijn?

Masters of Wedding Photography

Mentoring voor trouwfotografen – Wat is het? en bij wie moet je zijn?

Om je fotografie en je bedrijf naar een hoger niveau te brengen kan een mentoring traject een hele goede keus zijn. Maar wat is mentoring nou eigenlijk precies? En bij wie kan je die trajecten het beste volgen? Daar hopen wij je op deze pagina wat meer duidelijkheid in te geven.

Om je fotografie en je bedrijf naar een hoger niveau te brengen kan een mentoring traject een hele goede keus zijn. Maar wat is mentoring nou eigenlijk precies? En bij wie kan je die trajecten het beste volgen? Daar hopen wij je op deze pagina wat meer duidelijkheid in te geven.

Wat is mentoring?

Tegenwoordig wordt er steeds vaker hulp ingeroepen van een ervaren mentor. Deze 1 op 1 begeleiding over een langere periode werkt doorgaans heel goed. Een mentor is iemand die veel vakkennis en ervaring heeft en jou kan begeleiden. Hij of zij stelt je in de gelegenheid om te leren en nieuwe inzichten te geven. Dit kan zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Een mentor begeleidt je in het leerproces waar jij tegenaan loopt of waarin jij graag hogerop wil komen. Omdat het leerproces vaak over langere tijd is word je hierdoor extra gestimuleerd om de nieuwe dingen ook echt te implementeren. 

Het is natuurlijk ook van belang dat je goed vooronderzoek doet. Je wil tenslotte begeleid worden door een persoon die ook in jouw straatje past. Iemand die jouw stijl van fotograferen hanteert, dat er een klik is en dat jij je 100% op je gemak voelt bij diegene. Alleen dan kan jij alles geven en zal je maximaal kunnen groeien.

Zet ook goed op een rijtje wat je wil leren. Is het op technisch vlak, op gebied van workflow of meer business gerelateerd? Wil je een andere doelgroep gaan bereiken? Vind je het lastig om je prijzen te verhogen of lukt het je maar niet om de juiste klanten aan te trekken? Allemaal belangrijke onderdelen om mee te nemen in je uiteindelijke keuze.


Groeien door een mentoring traject

De wintermaanden zijn voor trouwfotografen meestal wat rustiger. Alle bruiloften zijn afgewerkt, albums zijn besteld en afgeleverd. Waarschijnlijk begint het over een paar weken weer te kriebelen en kan je niet wachten om weer aan de slag te gaan. Je bent en blijft tenslotte een ondernemer. En als ondernemer wil je groeien en stappen nemen. Soms blijf je hangen in je eigen systemen en dan is het goed dat er eens met een ander oog naar je onderneming wordt gekeken. Dat iemand je andere inzichten geeft om de kwaliteit van je fotografie en je bedrijfsvoering te laten groeien. Dat is precies waar een mentoring traject je mee kan helpen.

De investering in mentoring of workshops kan met 1/3e verlaagd worden via het programma Permanente Professionele Ontwikkeling, ook wel Werktuig PPO genoemd. Als jij en de mentor/workshop aan bepaalde voorwaarden voldoen - en dit is meestal wel het geval - dan krijg je na afronding van het traject 1/3e van je investering terug. Heel veel (trouw)fotografen hebben hier al gebruik van gemaakt.

Hieronder hebben wij een lijst opgesteld met fotografen die mentoring sessies en trajecten aanbieden. Deze lijst is heel divers, tenslotte hebben we allemaal een ander niveau, een andere smaak en zal je moeten kiezen voor een mentor die goed bij je past.

Deze lijst kan uiteraard nog uitgebreid worden, dus als jij zelf mentoring geeft of je hebt mentoring gevolgd bij iemand die niet in deze lijst staat, laat het ons weten in de comments.
We zijn ook heel benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal. Heb jij een mentoring traject gevolgd bij iemand, dan horen we graag je ervaringen en wat het je gebracht heeft. Wil jij verder groeien als trouwfotograaf? Dan wensen wij je heel veel succes met je zoektocht naar een goede mentor!


Mentoring trajecten voor trouwfotografen

Onderstaande fotografen bieden mentoring trajecten aan. Daarnaast hebben ze zich de afgelopen jaren bewezen als een succesvol trouwfotograaf. Dus scroll de lijst maar lekker door, bezoek hun websites, hun Masters profiel en kies iemand die bij je past.Amanda Drost

Amanda drost geeft 1 op 1 mentoring sessies. “Van de kwaliteit van je foto's tot het beheer van je website en je marketing. Tijdens de mentoring sessies proberen we erachter te komen waar eventuele knelpunten zitten en geef ik je graag praktische tips om jouw fotografie en jouw bedrijf naar het volgende niveau te brengen. De mentoring - coaching sessies duren 2 uur en zijn bij haar op kantoor of in een gezellig koffietentje.

Amanda Drost Mentoring

Isabelle Hattink

Ze helpt je graag jezelf te ontwikkelen als bruidsfotograaf en het beste uit jezelf halen. Tijdens 1- op -1 begeleiding gaat ze samen met jou je werk naar een (nog) hoger niveau tillen. Ze kan samen met jou aan een stappenplan gaan werken en ook advies geven in een juiste werk balans. 

Je kan een mentortraject boeken van 3 sessies online of bij haar thuis of een losse sessie van 4 uur. Haar mentortraject is bedoeld voor fotografen die bereid zijn in zichzelf te investeren en te willen groeien in hun creatieve proces. Dit omvat niet alleen de fotografie, maar ook het ondernemen, jouw doelen bepalen met de juiste mindset. Verdieping in jouw fotografie, jouw stijl en daardoor ook als mens.

Luther Hartog

Luther biedt een combinatie aan van workshop en mentoring die specifiek gaan over het leren maken van originele, verhalende en fijngevoelig beelden. Het moet een diepe ervaring worden, een ervaring die laat zien op welke manier hij bruidsfotografie in al zijn aspecten bedaard op een journalistieke wijze. Hij heeft geen geheimen. De focus van het hele leerproces zal liggen op het beter leren kijken, anticiperen en het vangen van momenten.

Marieke Zwartscholten

Wil je je journalistieke/ documentaire fotografie verbeteren, dan is de Get Real wellicht iets voor jou. Marieke heeft zich hierin gespecialiseerd en biedt met de Get Real Training, die je in je eigen tijd en tempo volgt, acht videolessen met oefeningen, die worden afgesloten met een privé-videocall om aan te kunnen sluiten bij jouw behoeften en uitdagingen. Veel fotografen vullen dit aan met live begeleiding; 1-op-1, met een andere deelnemer of in een groepje van vier of vijf fotografen. Hierbij wordt samen gefotografeerd en worden alle beelden besproken. De intensieve, meerdaagse variant heet de Get Real Workshop, die al vijf jaar een succes is. Een reactie op de online Get Real Training: "Je hebt me geholpen de weg te vinden, waar ik eigenlijk al jaren naar op zoek was, maar het inzicht nog niet in had. Het is alsof je me een spiegel voorgehouden hebt, waardoor ik nu veel beter weet wat ik wil en waar ik nog aan moet werken."

Leonard Walpot

GROW een mentor traject die bedoeld is voor fotografen die bereid zijn in zichzelf te investeren en willen groeien als ondernemer en als mens. Een zes maanden traject waarbij  je workflow, editing, tarieven, je marketing en je mindset aan bod komen. Het is ook mogelijk om losse sessies in te plannen.

Joshua D'hondt
Joshua helpt mensen groeien in hun werk, ze biedt zowel eenmalige portfolioreviews aan als langere persoonlijke coachingtrajecten. De focus ligt op de analyse van je portfolio en volledige fotoreeksen om gewoontes en talenten te herkennen.

Wat zijn je sterke en wat zijn je minder sterke punten. Alleen zo kan je kwaliteiten verder ontwikkelen, in huwelijks- familie en andere fotografie.

Els KorstenBij Els kun je 1-op-1 coaching volgen. Samen wordt er vooraf een plan van aanpak gemaakt. Waar wil je meer van leren, maar ook wat zijn je valkuilen, wie ben jij als persoon en als fotograaf. Daarna gaat Els samen dit traject met je aan. Dit kan een eenmalige coaching zijn van 3 uur of , een jaartraject met 6 sessies. Samen wordt er gekeken naar al je beelden. Je krijgt een eerlijke mening en samen wordt er gekeken waar er verbetering of verdieping kan plaatsvinden. Door misschien wel beter naar het verhaal te luisteren, of juist creatiever te zijn in je standpunt, of misschien de techniek nog beter ontwikkelen. 

Els-Korsten-Mentoring

Naomi van der Kaan
website | masters profiel

Naomi biedt een op een mentoren aan voor zowel de startende als de ervaren fotograaf aan. Passend bij jouw onderneming. Op haar website kan je de diverse sessies vinden. Van een sessie van een dag tot een 6 maanden traject.

Damon PijlmanDamon Pijlman helpt je graag een betere fotograaf te worden. Hij biedt verschillende workshops aan in diverse thema’s en hij begeleid je ook graag in het samen fotograferen van een huwelijk. Daarnaast kan je ook verschillende coachings programma’s volgen om stapsgewijs jou te leren je eigen kracht te ontdekken en je waar nodig weer terug te plaatsen achter het stuur in plaats van de bijrijder die zich als fotograaf maar laat meeslepen door de situaties die wij op bruiloften mee maken. Tijdens de coachings werken wij aan de momenten waar het tegen zat en je juist die momenten kan gebruiken om boven jezelf uit te stijgen. 

Jill Streefland

De ontwikkeling van iedere (trouw)fotograaf is uniek en heel persoonlijk. Hoe kijk jij naar de wereld en hoe zet je dat om in even unieke beelden? Hoe dichter je bij jezelf durft te komen en gaat fotograferen/ondernemen vanuit je kracht en hart, hoe beter jij je eigen stijl zal vinden met unieke beelden en een heldere onderneming als resultaat. Daar wil ik je graag bij helpen. Mijn mentoring gaat dan ook echt om jouw drijfveren, jouw visie en jouw ambities. Vanuit daar kunnen we alle aspecten aanpakken. Hoe we dat doen? We gaan in gesprek. Eerlijk en open. Waar sta je nu en waar wil je heen? Vanuit daar maken we een plan op maat (intake) en gaan we aan de slag met jouw doelen en ambities (mentoringsessie of jaartraject). Zo bekijken we in het jaartraject o.a. jouw portfolio: waar ben je trots op en waar liggen de groeikansen? We zullen samen de RAW-files van jouw bruiloft(en) bekijken. Een enorm leerzaam proces want welke instellingen gebruik je bijvoorbeeld bij wisselende en lastige (licht)situaties, welke compositie kies jij en hoe vasthoudend ben je in het vastleggen van momenten die jou raken? Bij het jaartraject fotograferen we samen een bruiloft waarbij ik jou discreet en on the job kan begeleiden. Het is jouw kijk op de wereld en jouw persoonlijkheid die ik graag terugzie in jouw beelden. Hier gaan we samen mee aan de slag.

Beste Trouwfotografen van Nederland, Belgie en Lux

Henk van Lambalgen
Henk geeft zowel een workshop trouwfotografie in groepsverband als mentoring/ coaching. Hij werkt doel gericht. Bij de coaching gaat hij meer uit van jouw kracht. Je kan zelf je leerplan maken en kijken waar jouw zwakke punten nog zitten en waarin jij jezelf mee zou willen ontwikkelen. Daarbij gaat hij jouw helpen en ondersteunen.

Op zijn website staat alles duidelijk beschreven welke onderwerpen dit allemaal kunnen zijn.

mentoring

Marnix de Stigter

Marnix biedt diverse soorten mentoring programma’s aan. Van een Boost mentoring om te kijken waar je nu staat en waar jij jezelf nog in kan verbeteren tot echt een traject van een jaar om jouw fotografie echt naar een hoger niveau te tillen.

Linda Bouritius-Colenbrander

Tijdens een 1-op-1 coaching sessie gaat Linda aan de hand van je RAWS naar een van je reportages kijken. Ze kijkt wie je bent, hoe je werkt, welke positie je kiest, welke instellingen je hebt gekozen ect.  Zodat zij je ook concreet feedback kan geven. Linda zegt: “Mijn ervaring is inmiddels dat we vaak snel de instellingen links kunnen laten liggen en vooral gaan kijken naar hoe jij je beweegt op een bruiloft. Waar liggen je valkuilen, waar loop je tegenaan, maar ook wat trekt jou aan, waar zit jouw eigenheid en daarmee jouw merk. Ik geloof sterk dat groei binnen de fotografie, samen gaat met een stukje persoonlijke groei. Ik duik dan ook graag het diepe met je in om hier een optimale uit te halen.Maar ook praktische zaken als het kennismakingsgesprek, verkooptechnieken, alles over trouwalbums, editing kunnen aan bod komen. Op basis van jouw behoefte stellen we de sessie samen.

mentoring

Wianda Bongen
Wianda biedt een coaching traject vaan van 4-6 maanden. Ze gaat samen met jou werken aan een sterke groei binnen jouw bedrijf als ondernemer, maar vooral ook als creatieveling. Je gaat werken aan de zakelijk aspecten, aan je mindset als kunstenaar aan je authenticiteit binnen je werk, storytelling en jezelf blijven uitdagen. Ze gaan samen met jou bekijken hoe je jouw werk op zowel creatief als zakelijk gebied een boost kan geven.

Gwendolyn Pieterswebsite | masters profiel

Er zijn natuurlijk ook genoeg fotografen die zich niet alleen richten op de bruidsfotografie maar ook op afscheid fotografie. Als jij je hierin graag verder zou willen ontwikkelen, dan moet je bij Gwendolyn zijn. Naast fotograferen is haar missie andere fotografen te begeleiden en het bedrijf en het leven te creëren waar ze zo naar verlangen. haar kracht als coach ligt in het feit dat zij naast enorm veel kennis ook aan de slag gaat met mindset en persoonlijke ontwikkeling. Zodat vanuit eigen kracht en eigen missie een compleet authentiek bedrijf neergezet wordt, waardoor het ondernemen moeiteloos gaat. Ze biedt diverse coaching trajecten aan.

Liselot Kamphuis
website | masters profiel

Bij een mentoring sessie gaat Liselot 1 op 1 bezig met wat JIJ wilt leren. Dit kan echt van alles zijn, wil je bijvoorbeeld zelfverzekerder worden in het aansturen en poseren van gezinnen? Of ben je benieuwd waar je tijdens een newborn lifestyle sessie allemaal op moet letten? Misschien wil je wel meer weten over zwangerschaps of studiofotografie of ben je begonnen met het fotograferen van bruiloften en wil je daar meer informatie over. Ook kan ze kijken naar nabewerking en hoe je omgaat met Lightroom en Photoshop.

Hoe zet je jezelf in de markt, hoe trek je jouw ideale klant aan, hoe bepaal je je prijzen en nog veel meer!

Joke Troost

Geeft twee soorten trainingen. Ze heeft de marketingboosters in groepsverband maar biedt ook 1 op 1 coaching trajecten aan. Beide vooral gericht op marketing.

Het programma leert jou alles over de specifieke marketing voor fotografen. Want wist je dat die echt anders is dan voor andere bedrijven? Met de marketingboosters weet je precies welke kanalen je allemaal in moet zetten en hoe. Door middel van 1 op 1 coaching, 10 weken online training, groeps calls en een besloten VIP community ga jij als een speer nieuwe omzet halen. Stap nu in dit programma dat zomaar eens je doorbraak zou kunnen betekenen, net zoals voor vele fotografen die je voorgingen!

Serge Smulders

Serge is altijd op zoek naar vernieuwende, creatieve beelden. Foto’s moeten eruit springen, bijzonder en uniek zijn. Door middel van de nieuwste technieken, apparatuur en tools geeft hij zijn bruidsparen onvergetelijke afbeeldingen en hij wil heel graag zijn collega’s helpen om uniek en onderscheidend te zijn en heeft daarom next gen photographers opgericht. Hij biedt diverse trainingen aan.

created by dji camera

Dianne Bouman

Dianne biedt een geheel nieuw  1-op 1 groei traject van 9 maanden lang aan. Hiermee neemt ze jou en je bedrijf eens goed onder de loep. Dianne is een fotograaf die de makrt door en door kent en weet hoe je een succesvolle onderneming op bouwt in deze overvolle markt. Loop je vast dan wil zij jou helpen dit te doorbreken.

Ze gaat je helpen om weer meer plezier in je werk te krijgen, meer omzet, meer vrije tijd. Orde scheppen in de choas, strakke workflow, sterke marketing en natuurlijk groei.

Wim Wilmers

Wim heeft de workshops niet actief op de website staan maar er komen wel regelmatig vragen van fotografen voor workshops en daar springt hij dan persoonlijk op in. De workshops / mentoring die Wim geeft, geeft hij altijd alleen. Voor workshops trouwfotografie is altijd belangstelling. Hij wil fotografen vooral het hele verhaal meegeven, waar loop je tegenaan, wat zijn de valkuilen. Behoorlijk wat fotografen zijn zoekende wat bij ze past en daarbij probeert hij ze te helpen. Vaak zijn ze niet bekend met trouwfotografie en zijn ze benieuwd naar wat er allemaal bij komt kijken. De workshops bestaan altijd uit een stuk theorie en we gaan ook in de praktijk aan de slag. Deze workshop heeft Wim oa ook gegeven aan de fotovakschool in Apeldoorn.

Gaby Ermstrang & Marjolijn Maljaars

Een unieke en eigen fotografie opleiding waar je in een half jaar tijd je documentaire skills kan trainen. Deze Love - Moments -  Focus Masterclass is bestemd voor fotografen die zowel Day in the Life reportages, bruiloften, uitvaarten en,- of geboortes fotograferen. Een opleiding die  niet alleen de focus op je fotografie skills legt, maar ook marketing behandelt en je portfolio onder de loep neemt.

Deze versie 2021 is voor een groot deel ONLINE ontwikkeld,  bestaat uit 5 online groepslessen, 2 persoonlijke 1 op 1 mentoring lessen en sluiten wij klassikaal af met een live masterclass en diner.Mentoring voor trouwfotografen door internationale topfotografen

 

TWO MANN

website | masters profiel

Erica en Lanny hebben zo iets moois opgezet en dat is TWOMANNU

Een transformerend mentorship voor fotografen. 1 groot open boek over alles, maar dan ook alles wat te maken heeft met huwelijksfotografie. Zij helpen fotografen beter, zinvoller en creatiever werk te maken.

Een membership met  meer dan 50 uur video’s zowel in het veld als achter de schermen, live Q&A’s. Mindset, Workflows en privé forum. 

Tyler Wirken

 

website | masters profiel

Tyler biedt diverse “wirkshops” aan (zoals hij het beschrijft. Art of the moment maar ook een op een online begeleiding. Gedurende een periode van 12 maanden werk je met Tyler, zodat je het rustig aan kunt doen en de lessen die je uit elke sessie hebt geleerd langzaam kunt toepassen. Deze programma's zijn het summum van persoonlijke training en worden 100% aangepast aan de behoeften van de cursist. Onderwerpen zijn onder meer hoe u de juiste klanten kunt krijgen, het belang van pre-huwelijkse bijeenkomsten, het maken van een foto en vooral hoe u door het mentale spel van documentaire fotografie kunt navigeren.

Victor Lax 

website | masters profiel

Victor biedt een gepersonaliseerde coaching en mentoring aan voor trouwfotografen. Je wordt in 4 volledige dagen ondergedompeld. Hij zal je alle in’s en out’s vertellen over hun manier van werken, maar zal ook je portfolio onder de loep nemen en je foto’s diep analyseren. In deze 4 dagen laten alles zien over licht, zowel natuurlijk als kunstmatig, compositie, de juiste momenten, magischer portretten en niet onbelangrijk, de workflow en beeldbewerking.

De laatste dag ga je op pad en meekijken hoe een echte bruiloft er aan toe gaat.

Daniel Aguilar

website | masters profiel

Daniel biedt 3 verschillende mentorprogramma’s aan.

Basis programma waarin je online 1 1/2 uur lang al je vragen kan stellen om je fotografische vaardigheden te verbeteren. Hij zal je portfolio doornemen en je laatste onbewerkte werk. Daarnaast is er een mogelijkheid om een 4 maanden durend programma te volgen onlin. Waarop hij je ook traint op visie, licht, momenten, composite en sterke visuele verhalen neer te zetten en een 1 op 1 2-daagse. Waarin je persoonlijk wordt begeleid.

Citlalli Rico 

Citlalli Rico workshop en mentor aanpak is voornamelijk documentair en gericht op het creëren van betere verhalende beelden en het vastleggen van betekenisvolle en echte momenten. Van conferenties tot workshops, "één op één" formaten en online mentoring, alles om je huwelijksfotografie te verbeteren.

Franck Boutonnet

website | masters profiel

Zijn belangrijkste doel tijdens deze 5 daagse is om vaardigheden te verwerven die nodig zijn om het creatieve potentieel in de documentaire fotografie-aanpak voor bruiloften naar voren te brengen. Om te leren hoe je de intense momenten uit het echte leven te grijpen die op een trouwdag plaatsvinden. Om te leren hoe je fotografie kan gebruiken als een visueel verhalend hulpmiddel. Hij zal vertellen over zijn aanpak en visie, hij zal je 1 op 1 meenemen in een diepgaande verkenning van je eigen individuele werk. Maar hij zal ook aandacht geven aan prijsbepaling, eindpresentatie en marketing. Als klap op de vuurpijl ga je ook nog eens in groepjes van twee Parijs in om een echt huwelijk te fotograferen en deze foto’s worden de dag erna beoordeeld en besproken.

Deze versie 2021 is voor een groot deel ONLINE ontwikkeld,  bestaat uit 5 online groepslessen, 2 persoonlijke 1 op 1 mentoring lessen en sluiten wij klassikaal af met een live masterclass en diner.Interview over mentoring met Nynke Arends, Gerben & Anneke (G&A) en Ruth Heijsen


Wat heeft jou ertoe gezet om een coaching- mentoring traject te gaan volgen?

Nynke: Ik heb eerst een aantal workshops gevolgd, bij Damon, bij Naomi, en ben bij veel Masters seminars en Masters Meetups geweest. Ik kwam er altijd geïnspireerd vandaan maar kon het nooit helemaal omzetten in mijn eigen fotografie. Ik bleef de vraag houden: maar HOE DAN?? Waarom lukt het mij niet? Daarom wilde ik het eens van de andere kant benaderen: iemand die juist naar mijn foto’s kijkt en zegt: kijk, daar kan je meer uit halen. 

G&A: We wilden groeien en vonden het fijn als iemand met veel ervaring en kennis naar ons werk zou kijken. Investeren in eigen ontwikkeling is wat ons betreft echt belangrijk en we wilden het maximale uit onszelf halen. Een 1:1-traject had onze voorkeur.

Ruth: Ik wilde mezelf op documentair gebied ontwikkelen als bruidsfotograaf en daarin het beste uit mezelf halen.


Bij wie heb jij mentoring gevolgd en hoe ben jij bij hem/haar terecht gekomen?

Nynke: Ik heb mijn mentoring traject gevolgd bij Leonard Walpot. Ik volgde hem omdat zijn fotografie mij aansprak. Ik was benieuwd of hij ook aan coaching deed en zag het op zijn website staan. Ik heb er wel twee jaar mee gewacht. Ik vond het echt een investering die ik niet zomaar wilde doen, en met de PPO subsidie opende die deur zich ineens voor mij. Ik heb ook naar buitenlandse fotografen gekeken. Maar ik wilde juist van iemand horen die op dezelfde locaties komt, en op dezelfde zolderkamertjes zit als ik. Niet een fotograaf die altijd de grootste en meest luxe locaties tot zijn beschikking heeft. 

G&A: We volgen een mentoring-traject bij Luther Fotografie en kwamen bij hem terecht door een collega-fotograaf die ons tipte. Zijn stijl van fotograferen trok ons aan, maar ook zijn persoonlijkheid, creativiteit en natuurlijk zijn ervaring op het gebied van bruidsfotografie en het winnen van awards.

Ruth: Mijn mentoring heb ik gevolgd bij Isabelle Hattink. Voor de mentoring ben ik op zoek gegaan naar een hoog aangeschreven bruidsfotograaf met jarenlange ervaring die een kei is op journalistiek gebied. Het werk van Isabelle kende ik voornamelijk van de Masters Awards die ze in de afgelopen jaren heeft gewonnen. Hierin vertelden het merendeel van de foto’s in 1 beeld een heel verhaal.
Dit is precies waar ik mezelf in wilde verbeteren!


Wat heeft het je tot nu toe al gebracht?

Nynke: Toen we verschillende reportages bekeken zagen we dat mijn mindset erg veel invloed had op mijn reportages. Ik zag dat ik soms door het uitlopen van de planning in paniek raakte, als een kip zonder kop rond rende om maar genoeg foto’s te maken of juist helemaal de flow kwijt was en onnodige fouten ging maken. We bespraken het opdelen van de dag in stukken, en elk deel is een ‘vat vol nieuwe mogelijkheden’. Ook een moment nemen aan het begin van een ceremonie om even stil te staan en na te denken over de posities die je gaat pakken heeft me geholpen. De reportages zijn rustiger geworden, er zit een mooie opbouwende lijn in, interessante standpunten en de selectie die je uiteindelijk oplevert is daardoor nog sterker geworden. 

G&A: Na drie sessies zijn we echt anders gaan denken en anders gaan kijken. We hebben geleerd wat een foto een goede of zelfs award-winning foto maakt en hoe we dit kunnen bereiken. Heel erg tof!

Ruth: Het traject van mentoring heb ik gecombineerd met het volgen van the Full Monty Workshop, waar Isabelle ook als mentor betrokken was. Dit was echt een mooie aanvulling op elkaar!
Naast allerlei technische zaken die belangrijk zijn om betere foto’s te maken heb ik tijdens de mentoring in het afgelopen jaar bovenal geleerd dat het hebben van geduld en het nemen van de tijd ontzettend belangrijk is om het verhaal dat zich voor je camera ontvouwd beter in een beeld te kunnen brengen en te vertellen.


Waar liep je tegenaan voordat je dit traject in ging?

Nynke: Er zat geen rust en lijn in mijn reportages. Ik miste iets in de beelden maar wist niet wat. Ik was niet tevreden en wist dat ik er meer uit kon halen. 

G&A: We wilden graag op een hoger niveau komen, maar wisten niet hoe we dit concreet aan moesten pakken. Als je naar je eigen werk kijkt, heb je soms oogkappen op en zie je op een gegeven moment niet meer waar het aan schort. We wilden creatievere shots maken en houden ervan om echte momenten te vangen. We hadden iemand nodig die ons leerde kijken en anticiperen. En laat Luther daar nou geweldig goed in zijn!

Ruth: Dat ik op een bruiloft altijd druk bezig was om zo veel mogelijk momenten in beeld te vangen en bang was dat ik wat miste.


Zijn er dingen die je moeilijk vond tijdens dit traject of waarvan je wel even moest slikken/ die confronterend waren?

Nynke: We zijn door een heel aantal bruiloften gelopen, en dan zie je bepaalde gewoontes die zijn ingesleten. Waarvan je eigenlijk wel weet dat het anders moet. Ik vond het ook moeilijk om mijn slechtste werk op te sturen. Ergens ben je daar dan toch onzeker over. Maar het heeft ook geen zin om met je beste werk aan te komen, dan leer je nog niet zo veel. 

G&A: Eigenlijk niet. Luther zegt de dingen eerlijk en dat werkt heel prettig. Als je coaching volgt, zet je je van tevoren schrap en wil je juist beter worden. Dat kan alleen door feedback goed te ontvangen en daar vervolgens ook iets mee te doen. Luther is ook iemand die complimenten, waardering en vertrouwen geeft. We krijgen van elke sessie een boost energie.

Ruth: Mentoring zorgt bovenal ook voor reflectie op jezelf. Wie je bent als fotograaf, waarom je handelt en de foto’s neemt zoals je dat doet.
Voor mij waren er mooie momenten van inzicht waarin ik me bewust werd dat ik volledig kan en mag vertrouwen op mijn gevoel, waardoor ik de foto’s maakt die impact hebben en haarfijn de emoties vertellen van het betreffende moment.


Kan je in het kort beschrijven welke onderwerpen er allemaal ter sprake zijn gekomen?

Nynke: Je kan het met hem over veel onderwerpen hebben, en het fijne is dat hij echt open staat voor al je vragen. Ik wilde heel graag dat hij meekeek met mijn foto’s, maar je kan ook een stukje marketing of workflow met hem bespreken. In het gesprek komen ook al gauw wat technische dingen aan bod: waar zet je je flitser neer, waarom kies je voor bepaalde instellingen in je camera, of heb je nagedacht over de lenskeuze. Als moeder van twee jonge kinderen vind ik het combineren van alle rollen die je hebt soms erg pittig. Daar hebben we het ook over gehad. Het is fijn dat hij vanuit zijn eigen gezinsleven dat herkent en ook zijn geleerde lessen daarin met je kan delen. 

G&A: We hebben nu drie sessies gehad. Tijdens de eerste sessie bespraken we tijdens een wandeling door het mooie Amersfoort onze visie, sterke punten en wat we wilden bereiken. Tijdens de tweede sessie hebben we alle RAW-beelden van een bruiloft bekeken. Luther kon daardoor onze werkwijze zien en gaf ons tips hoe we dingen beter aan konden pakken. Tijdens de derde sessie hadden we een selectie beelden meegenomen die eventueel in aanmerking zouden komen om in te sturen bij de Masters. Luther heeft natuurlijk veel awards gewonnen en zelf ook in de jury gezeten, dus hij weet waar op gelet wordt. Voor ons zaten er echt eye-openers tussen en het was ontzettend leerzaam!

Ruth: Zowel op bedrijfsmatig als op fototechnisch gebied hebben we onderwerpen besproken, denk hierbij aan: workflow, marketing, gebruik van licht, lenzen, het doorlopen van al mijn beelden van bruiloften waardoor ik met feedback mezelf steeds weer een stapje ontwikkelde en mijn werk naar een hoger niveau kon tillen.Is het goed te combineren om een mentor traject te volgen icm met je werk als fotograaf? Of juist heel fijn omdat je het direct toe kan passen de praktijk?

Nynke: Het is juist fijn dat het traject echt door heel het seizoen loopt. Je bespreekt dingen die echt recent zijn en waar je gelijk verandering in kan brengen.

G&A: Dat laatste inderdaad. Omdat we een bruiloft altijd met z’n tweeën fotograferen, kan de een voor een safe-shot gaan en heeft de ander ruimte om creatieve shots te maken. Ideaal! Tussen de sessies door kunnen we trouwens altijd bij Luther terecht. Hij reageert snel op berichtjes en is heel toegankelijk.

Ruth: Of juist heel fijn omdat je het direct toe kan passen de praktijk?Ik vond het prettig om de momenten van mentoring met enige tussenpoze te hebben, zodat ik met de tips, adviezen en opdrachten die ik kreeg weer even vooruit kon, me daar verder in kon bekwamen alvorens weer een volgende sessie te hebben.

Hoeveel tijd ben je kwijt hieraan?

Nynke: Een sessie is anderhalf uur en je hebt er zes. Ruim voldoende om alles te bespreken wat je wil. Tussendoor staat hij ook klaar voor nog een korte vraag per email bijvoorbeeld. 

G&A: De sessies zelf duren 2 tot 2,5 uur per keer. Het kost natuurlijk wat voorbereidend werk en na elke sessie bespreken we zelf de ‘notulen’. Voor elke bruiloft bespreken we wie op welke punten gaat letten en tijdens elke bruiloft zit Luther eigenlijk in ons achterhoofd. Alsof hij over onze schouder meekijkt.

Ruth: De mentoring is een beperkte tijd, echter de feedback neem je mee in bedrijfsvoering en iedere reportage die je na de mentoringsessie hebt. Dus als je het vanuit dat perspectief bekijkt dan ben je er (onbewust) veel tijd aan kwijt.


Is het de investering qua prijs tot nu toe waard?

Nynke: Voor mij wel. Uiteindelijk moet je alles gaan toepassen in de praktijk en dat gebeurt alleen door oefenen, oefenen, oefenen. Hoe meer vlieguren, hoe beter dat zal gaan. 

G&A: Zeker weten. We hebben er tot nu toe geen spijt van en de lessen die we van Luther leren zijn ons heel veel waard!

Ruth: Absoluut, ik ben ervan overtuigd dat investeren in jezelf (hetgeen je doet met mentoring) de beste investering is die zich dubbel en dwars terugverdiend.


Masters Seminars & Workshops

Elk jaar heeft de Masters meerdere evenementen georganiseerd om samenkomsten tussen trouwfotografen te faciliteren en samen door te groeien. 

Helaas heeft dit de afgelopen jaren in de corona tijd niet plaats kunnen vinden, maar we hopen dit snel weer op te pakken. 

Masters Meetups zijn kleinschalige bijeenkomsten met korte presentaties. De Masters Seminars zijn grotere evenementen, een hele dag of meerdere dagen, waarbij bekende nationale en internationale trouwfotografen aan het woord komen. 

Op ons blog hebben we een categorie aan gemaakt voor Workshops & Events waar alle seminars en Meetups in komen te staan. 

Leave your Comment