De Masters. wie zijn wij?


Sinds 2014 gebruiken trouwfotografen in de Benelux het platform van de Masters of Wedding Photography om collega's te ontmoeten en te inspireren, online en offline. Leren van elkaar en met elkaar om samen het niveau van de professionele trouwfotografie te blijven verhogen. Wij willen bruidsparen laten zien waarom het kiezen van een moderne professionele trouwfotograaf de beste investering is die je kan doen.

Samen verder

Wat begon met nog geen 50 fotografen die instuurden voor de eerste ronde van de Masters is uitgegroeid tot een community van bijna 1500 fotografen. Elk kwartaal sturen daarvan ongeveer 250 fotografen hun mooiste foto's in voor de wedstrijd. Het meedoen aan de wedstrijd is voor de meeste fotografen een manier om zichzelf te blijven pushen en het maximale uit zichzelf te halen bij elke bruiloft die zij fotograferen. Het winnen van een award is dan ook een grote waardering voor de inzet die geleverd is om tot dit niveau te komen. In de online community worden foto's van elkaar besproken, bekritiseerd en geprezen, met als doel daar gezamenlijk van te leren. Als fotograaf kan je hier je vragen kwijt over alles wat speelt als je professioneel bezig bent met trouwfotografie.

Aan het einde van het jaar is er een prijsuitreiking waar de fotografen die de meeste awards hebben gewonnen in dat jaar (over 4 ronden) nog even extra in het zonnetje worden gezet. De Top 10 trouwfotografen mogen dan met recht de beste trouwfotografen van de Benelux genoemd worden. Want als je met meerdere foto's, soms wel 10 of 15, awards kan winnen, dan moet je echt consistent topkwaliteit kunnen leveren bij elke bruiloft die je fotografeert. En dat is gelijk wat de Masters onderscheidt van andere fotowedstrijden. Het is geen jaarlijkse wedstrijd waar je met 1 foto kan winnen en alle eer op kan strijken. Je moet het hele jaar door presteren en laten zien dat die ene award geen lucky shot is. Zoals in dit artikel mooi wordt benoemd, "Alleen de beste fotografen staan hier ook echt op het podium".  

“De beste fotografen staan hier ook echt op het podium”

Om de community ook echt een community te maken worden er events georganiseerd. Samenkomsten waar je collega's kan ontmoeten, met elkaar kan sparren, over het vak kan praten, kan leren en vrienden kan maken. We proberen deze Meetups meerdere keren per jaar te doen in verschillende delen van het land. Korte presentaties worden afgewisseld met tijd om in groepjes te kunnen samenwerken of gewoon gezellig wat te drinken samen. Maar net waar iedereen behoefte aan heeft. Daarnaast is de doelstelling om 1x per jaar een groter evenement te organiseren, een Masters Seminar waar topfotografen uit binnen- en buitenland een podium krijgen om ons te inspireren. Het is geweldig om te zien wat dit doet met een groep gelijkgestemden. Na afloop van zo'n event sta je er niet meer alleen voor als zzp-er of freelance fotograaf. Je hebt collega's ontmoet waar je iets aan hebt, waar je verder mee kan.

Masters Seminar @ Club Panama, Amsterdam


Christiaan de Groot & Erwin Beckers

De Masters zijn in 2014 gestart door twee trouwfotografen, Christiaan en Erwin. Zij zagen de behoefte bij collega fotografen voor een nieuwe volledig onafhankelijke fotowedstrijd voor trouwfotografen. Er waren destijds al wel wedstrijden voor trouwfotografen, maar daar was vanuit de branche altijd veel commentaar op en er heerste onvrede over de jurering en de resultaten. Dat moest beter kunnen. De eerste stappen waren om de meest prominente trouwfotografen van die tijd bij elkaar te brengen en samen te brainstormen over hoe deze nieuwe wedstrijd zich moest gaan positioneren, aan welke eisen inzendingen moesten voldoen, hoe de jurering plaats moest vinden, etc. Op deze manier werd het een wedstrijd voor trouwfotografen, door trouwfotografen. 

Erwin was met zijn IT achtergrond de juiste persoon om de systemen te automatiseren en de website voor de tentoonstelling van de awards en de bekroonde fotografen te beheren. Christiaan heeft zich gestort op de promotie van de Masters, de communicatie en het organiseren van evenementen. Het uitgangspunt was namelijk om niet alleen een online wedstrijd te starten, maar een community van trouwfotografen die het leuk vindt om elkaar als collega's te ontmoeten en samen willen groeien in hun vak. De Masters of Wedding Photography was geboren.

Erwin Beckers

Christiaan de Groot

Uitbreiding 

Na de start van de Masters in 2014 was al snel duidelijk dat een grote groep trouwfotografen zich thuis voelde bij Masters community. 

In 2016 werd het zelfde concept uitgerold in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, de Duits-talige landen. In 2016 volgde Italië en in 2017 de UK & Ierland met hun eigen Masters fotowedstrijden. Tot slot werd in 2018 de Masters opgestart in Noord Amerika. Het grootste verschil met alle bestaande internationale wedstrijden voor trouwfotografen is dat de Masters een wedstrijd is voor fotografen binnen dezelfde regio. Hierdoor is het gemakkelijker om met elkaar af te spreken wat ten goede komt aan de community. 


Award winning foto door Ken Pak - USAFocus op bruidsparen 

Een van de doelstellingen van de Masters is altijd geweest om zoveel mogelijk aanstaande bruidsparen te bereiken, zodat we hun kunnen laten zien wat hedendaagse professionele trouwfotografie inhoudt. Veel mensen kennen alleen het klassieke portret van het bruidspaar dat netjes in een lijstje op de schoorsteenmantel staat. En ja, dat wordt nog steeds gedaan en gewaardeerd, maar niet meer door iedereen. 

Het meerendeel van de award winnende fotografen bij de Masters fotograferen in documentaire stijl. Verhalende fotografie waarin het vastleggen van bijzondere en leuke momenten het meest belangrijk is. Deze "journalistieke" stijl heeft rond de eeuwwisseling een grote vlucht genomen en wordt nu veel toegepast door topfotografen over de hele wereld. De workshops en seminars die georganiseerd werden door de Masters waren dan ook vaak gefocust op het fotograferen van momenten. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat je alleen je trouwdag echt opnieuw kan beleven als de momenten en bijbehorende emoties goed vastgelegd zijn. Natuurlijk is een mooi portret zoals hier boven ook geweldig om te hebben, maar het vertelt weinig over hoe de dag verlopen is, welke mensen er waren en hoe het bruidspaar zich voelde. 

Veel aanstaande bruidsparen hebben geen idee wat voor schitterende foto's er tegenwoordig allemaal gemaakt worden door fotografen die zich volledig gespecialiseerd hebben in het vastleggen van trouwdagen. Daarom doet de Masters zijn uiterste best om zo veel mogelijk bruidsparen te bereiken, hun te inspireren en aan te sporen contact op te nemen met een gespecialiseerde trouwfotograaf van de Masters of Wedding Photography.  


Award winning foto door Marvin de Kievit - NL