Tijdsbeeld: De mooiste trouwfoto’s in corona tijd

Masters of Wedding Photography

Tijdsbeeld: De mooiste trouwfoto’s in corona tijd

Echtparen die in najaar 2019 hun huwelijk hadden gepland voor 2020 kregen het flink voor de kiezen. Hun feest werd -meermalen- uitgesteld of was éven anders dan gedroomd. Stellen die in 2020 hun mooiste dag planden voor 2021 hoopten op een normaal huwelijksfeest, maar kwamen óók bedrogen uit. Het coronavirus zorgde voor stress en verdriet, maar ook voor héle mooie foto’s, tijdsbeelden ook.

Echtparen die in najaar 2019 hun huwelijk hadden gepland voor 2020 kregen het flink voor de kiezen. Hun feest werd -meermalen- uitgesteld of was éven anders dan gedroomd. Stellen die in 2020 hun mooiste dag planden voor 2021 hoopten op een normaal huwelijksfeest, maar kwamen óók bedrogen uit. Het coronavirus zorgde voor stress en verdriet, maar ook voor héle mooie foto’s, tijdsbeelden ook.

Foto boven door Peter van der Lingen

Mondkapjes, de anderhalve meter, desinfecterende gel, een maximaal aantal gasten, en boa’s op de bruiloft. Niet dingen waar een jong stel aan dacht vóór corona als hun voorgenomen huwelijk ter sprake kwam. Dan ging het over de jurk, de ringen, de ceremonie. En het onbezorgde feest met iedereen die je erbij wilde hebben. 2020 en 2021 waren écht anders. 

Gaby Van Gerrisheim-Ermstrang: “Het was mei 2020, dus eigenlijk net het moment dat iedereen creatief moest nadenken over de dingen die ze, met de geldende beperkingen, wél wilden.”

“Het was ons eerste drive-through-felicitatiemoment. Ontzettend uitgebreid, op de parkeerplaats van hun voetbalclub. Met een tent met daaronder het bruidspaar, een méga lange rij met mensen die voorbij kwamen rijden en feliciteren. En dus iedereen met champagne in de auto, waarbij het bruidspaar langsging met blokjes kaas en worst.” 


Creatief

“Als ik één ding heb geleerd van de afgelopen twee jaar,” zegt Gaby, “ is hoe ontzettend creatief mensen gaan denken. Zo had ik een bruidspaar dat alle ouderen en zieken in de familie een dag later in pak en jurk langsging om iedereen op afstand (ze hadden een anderhalve meterstok met handje eraan) te laten feliciteren met een goodybag met taart erin.”

“Er is heel wat gevraagd van de flexibiliteit..."

En ze schudt nog wat creatieve voorbeelden uit haar mouw. Een toast op een parkeerplaats langs de weg. Gezelschappen met 5, maar ook ineens met 150 man. Of het ongelofelijk moeten schakelen van bruidsparen. Twee dagen voor de datum ineens een andere locatie doorkrijgen of zelfs een datum die vijf keer verschoven is. Maar ook een volledige trouwdag + datum die drie dagen verschoven werd omdat het op 1 juli 2020 allemaal weer soepeler werd. “Er is heel wat gevraagd van de flexibiliteit van de bruidsparen. Maar ook van ons als leveranciers. En laten we eerlijk zijn, we doen het dan toch gewoon.”

Warmte en liefde
Bruidsfotograaf Leonard Walpot herinnert zich een écht bijzondere bruiloft, alleen al door de datum en het weer. “Het was 12 februari 2021 en buiten -12 graden Celsius. Een enorm pak sneeuw, eerder die week gevallen, de horeca was gesloten, maar het bruidspaar wilde tóch trouwen.”

“De huwelijksceremonie werd gevolgd door een drive-through-receptie (dat alleen is al een coronafenomeen geworden) waarbij een meisje tóch uitstapte en de bruid een knuffel gaf. Dit laat voor mij warmte en liefde zien en is tegelijk ook een beeld wat kenmerkend is voor deze tijd.” 


Plan je je mooiste dag in Oostenrijk, in een idyllisch kerkje, maar moet je last minute (vanwege lockdown in Oostenrijk) alles omzetten naar een bruiloft gewoon in de woonkamer in Venlo…  Jill Streefland: “Het was een ontzettend mooie warme dag. Dit bruidspaar heeft zo moeten schakelen en hun droombruiloft op moeten geven, maar ze kregen er misschien wel een nog mooiere dag voor terug.”Road trip

Zo ook fotografe Berdien Westland, die met een bruidspaar op road trip ging. Na de ceremonie (met een beperkt aantal gasten) gingen zij in een toffe oude Landrover (die natuurlijk ook pech kreeg onderweg) het land door om hun gasten die er niet bij konden zijn te bezoeken. “De laatste halte was in Scheveningen om daar bij zonsondergang nog foto's te maken. Een hele bijzondere en mooie dag.”

“In april 2020 zouden J&W trouwen, een dag waarbij zij de liefde wilden vieren met vrienden en familie. Helaas kon dit niet, want ja, de maatregelen,” vertelt Anne van de Lagemaat. De horeca was dicht, verschillende huishoudens bij elkaar was not done en afstand houden werd het nieuwe normaal. Toch ging deze bruiloft door op een hele andere manier. “Zo zie je eenzelfde huishouden op afstand in het gemeentehuis. Omdat de Babs (ambtenaar burgerlijke stand) dit toch wel té afstandelijk vond, mochten de ouders hun stoelen toch naast elkaar zetten. En je zag die vader glunderen... "

“Wat vind ik het bijzonder hoe dit bruidspaar, de familie en vrienden de bruiloft hebben geregeld. Een drive-through waar mensen 1,5 uur voor moesten rijden, een puzzeltocht in de auto langs de daggasten die zouden komen en ga zo maar door. Deze ouders en de schoonouders regelden een bruiloft waar hun (schoon)kinderen niets van afwisten, en dan is het cadeau naast elkaar zitten in het gemeentehuis en nabijheid van iedereen.”

"Omdat de horeca dicht was gingen ze met al hun daggasten door de Mc-drive, en sloten ze de dag af op het parkeerterrein met hun openingsdans.”


Polonaise

Elke medaille heeft twee kanten, ook die van de coronamaatregelen. 

Sarah D. van Sarah Fotografeert: ”Ik heb een bruiloft gefotografeerd van twee dames die beide agente waren. Daardoor was er heel veel ‘blauw’ aanwezig op de bruiloft bij de avondgasten. Maar niemand die zich ook maar enigszins aan de afstanden hield. Er werd geknuffeld, polonaise gelopen en gedanst. Dat had ik even niet zien aankomen...”

Dat overkwam ook Lindy Schenk-Smit bij een bruiloftshoot: „Ik heb een foto geschoten dat de gasten in de rij staan te wachten om het bruidspaar te feliciteren. Met mondkapje op. Maar dan ineens heeft een oude oma er ‘schijt’ aan en geeft ze het bruidspaar zonder mondkapje een dikke knuffel.”

De ervaring van Nanda Zee-Fritse was nóg aparter: “Een paar keer heb ik een gesplitste bruiloft gedaan waarbij het feest op een latere datum kwam te staan. Het gebeurde een paar keer dat het diner van de bruiloft tóch een spontaan feestje werd waarbij het hele gezelschap aan het dansen sloeg inclusief opa's en oma's. Op het latere échte feest zag je ze dan als muurbloempjes terug, terwijl ze het dansen aan de ‘jongelui’ overlieten. Eigenlijk vond ik die spontane feestjes veel leuker, er zat ook een geweldige ontlading in: eindelijk weer even feesten, ook al was het een beetje illegaal.”


Trouwexplosie

Corona had ook directe gevolgen voor de fotografen zelf. Daniel Vinke: “In september was ik op vakantie in Spanje. Daar kreeg ik een berichtje van een collega fotografe. Haar schoonvader was net overleden aan corona. Ook haar schoonmoeder lag besmet op de IC. Zij vroeg of ik de bruiloft die ze zou fotograferen wilde overnemen.”

“Ik zou dinsdag terugvliegen en vrijdag was de bruiloft al. Binnen drie dagen hebben we alles geregeld en hebben we er een mooie dag van gemaakt. De bruid had familie uit Aruba over laten komen. Toen tijdens de ceremonie ook verteld werd dat ze in verwachting zijn, kon het feest helemaal niet meer stuk. Er mocht niet tot laat gefeest worden, maar het was wel een geweldige dag.”

Patricia Bollen merkte dat de grote hoeveelheid verplaatsingen leidde tot een ‘trouwexplosie’ van 12 bruiloften in 5 weken, tussen eind augustus en begin oktober 2021, waarbij ze ook heel veel creatieve aanpassingen zag. “De bruidsparen die dat deden (meestal een lang diner/napraten met iedereen op een stoel) vertelden allemaal achteraf dat ze er zo van hadden genoten omdat ze nu met alle gasten hadden kunnen praten, wat bij een dansfeest nooit was gelukt en dat ze dat eigenlijk toch wel heel fijn hadden gevonden en misschien wel beter.”

“Toch een spontaan feestje waarbij het hele gezelschap aan het dansen sloeg."

Voor dit verhaal hebben we de trouwfotografen die aangesloten zijn bij de Masters gevraagd om hun mooiste, leukste of meest bijzondere foto's te selecteren van de afgelopen twee jaar, gemaakt in coronatijd. Op sommige foto's is heel duidelijk te zien dat er getrouwd werd met maatregelen, maar op andere foto's ook helemaal niet. Ondanks alles hebben er geweldige huwelijken plaatsgevonden en dat willen we toekomstige bruidsparen graag laten zien. Het is namelijk fantastisch om te trouwen, met of zonder corona in de wereld, de liefde is onoverwinnelijk!

Voorafgaand aan de huwelijken die wel plaats hebben gevonden de afgelopen jaren werd de gasten vrijwel altijd gevraagd om zich vooraf te laten testen om het feest zo veilig mogelijk en binnen de regelgeving plaats te laten vinden. 

Tekst: Christiaan de Groot i.s.m. Peter Otte - Tekstxtra en aangeleverde teksten door verschillende fotografen.


De onderstaande foto's waarop duidelijk te zien is dat het een bruiloft betreft in coronatijd hebben de afgelopen 2 jaar awards gewonnen bij de Masters of Wedding Photography. Deze foto's blinken uit in kwaliteit door een combinatie van een bijzondere compositie, gebruik van mooi licht en het vastleggen van een geweldig moment.

Award winning foto door Daan Fortuin


Award winning foto door Yvonne Putto-Kuipers


Award winning foto door Peter van der Lingen


Award winning foto door Dioni Gallardo


Award winning foto door Joris Cools


Award winning foto door Petra Bravenboer


Kleiner is fijner.Zelfs als het niet eens je eerste plan was.Dat ontdekten Sofie en Danny toen ze besloten hun huwelijk ondanks alles in het rampjaar 2020 te laten doorgaan. In de aanloop naar hun grote dag bleek al snel dat een feest met veel genodigden er echt niet in zat. Daarom besloten ze hun dag te laten doorgaan met enkel hun dichtste familie en vrienden. Knus, rustig, gezellig en bovenal: pandemie-friendly. Was je er niet bij zaterdag? Dan werd je zeker gemist. Gelukkig kan je alles herbeleven met deze preview. Muah:Locatie: Art of Ein-Stein (https://artofeinstein.be/)

Award winning foto door Jonathan Debeer


Award winning foto door Rais de Weirdt


Award winning foto door Els Korsten


Award winning foto door Kevin Gilis


Award winning foto door Ditta van Gent


Award winning foto door Lynn Delbeecke


Award winning foto door Wim Vanderstichelen


Award winning foto door Arjan van der Plaat


Award winning foto door Gerben Vat


Hier onder volgt een selectie van trouwfoto's in coronatijd, ingestuurd door de trouwfotografen die aangesloten zijn bij de Masters of Wedding Photography. Op sommige foto's is duidelijk te zien dat het een bruiloft betreft, op andere niet. Dit geeft des te meer aan dat er wel degelijk mooi en intiem getrouwd kan worden.


Arjan van der Plaat

www.theweddingstory.nl


Michel Klooster

www.michelklooster.com


Joris Cools

www.jorizz.be


Anne van de Lagemaat

annevdlfotografie.com


Wim Vanderstichelen

www.portretmaker.com


Wim Wilmers

www.wimwilmers.nl  


Yvonne van den Bergh

www.bergh-fotografie.nl 


Brigitte Burg Ruijtenbeek

www.brittsfabriek.nl


Henk van Lambalgen

www.henkvanlambalgen.com


Thomas van Steenacker

www.vkfotografie.com


Ingrid Schrauwen

Www.fototimeless.com


Hilde Segers

www.klikout.be


Lieke Dekkers

www.liekedekkers.nl


Bart Rondeel

www.bartrondeel.nl


Kobe Vanderzande

www.kobevanderzande.be


Linda Berretty

www.lindaberretty.com


Marvin de Kievit

dekievitbruiloften.nl


Karin van de Laar

www.lebeausoleil.nl


Karen Velleman

www.kvfoto.nl


Nelleke Uenk

www.nellekeuenk.nl


Leonard Walpot

www.leonardwalpot.nl

Leave your Comment